EKONOMİK TARİFE SORUNLARI GRUBU (ETSG) SEKTÖR DUYURUSU
23/10/2020 Cuma

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB), Odamıza gönderilen yazıda; Ticaret Bakanlığı’ndan alınan yazıya atfen; sanayicimizin ihtiyaç duyduğu hammadde ve yarı mamul niteliğindeki sanayi ürünlerine ilişkin her yıl 1 Ocak ve 1 Temmuz tarihlerinde yürürlüğe girecek şekilde yapılan askıya alma, üretimi tüketimi karşılamayan ürünlerde ise kota başvurularının ülkemiz temsilcilerinin de yer aldığı bir toplantıda Avrupa Komisyonu tarafından müzakere edilerek karara bağlandığı belirtilmiştir.

Yazıda, Avrupa Birliği ya da Türk firmalarınca 01/07/2021 tarihinden itibaren gümrük vergilerinin askıya alınması veya tarife kontenjanı uygulanması talep edilen eşyaya ilişkin liste paylaşılmış olup, bu ürünler ile ilgili itirazların Ticaret Bakanlığına en geç 01/11/2020 tarihine kadar intikal ettirilmesinin talep edildiği açıklanmıştır.

Elektronik postada, başvuruların işleme konulabilmesi için en geç yukarıda belirtilen tarihe kadar Ticaret Bakanlığı’ndan evrak kayıt numarası alınmasının gerektiği ifade edilmiştir. İtirazlara ilişkin formlara da https://ticaret.gov.tr/ithalat/askiya-alma-ve-tarife-kontenjani/askiya-alma-sistemi adresinden ulaşılabileceği vurgulanmıştır.

Bu itibarla, askıya alma sistemine ilişkin detaylı bilgi için 2020/18 sayılı İthalat Tebliği incelenmesi ve firmalar tarafından listede yer alan ürünlerin özel tanımlı olmasından dolayı, GTP’den ziyade ürün tanımlarının incelenip, tanımı karşılayacak üretimin bulunması durumunda başvuru yapılması gerekmektedir.

Konu hakkında ilgili kişilerin iletişim bilgileri aşağıdaki gibidir:

Kimyasallar, Maden-Metal ve Tekstil Hammaddeleri:
Muhammet HARTAVİ (Uzman) : 0312 204 95 84 e-posta:hartavim@ticaret.gov.tr
Burak Avcı (Uzman): 0312 204 91 89 e-posta:avcib@ticaret.gov.tr
Elektrik-Elektronik, Otomotiv ve Makine Ara Malları:
Fundagül BACI (Uzman) : 0312 204 91 46 e-posta:bacif@ticaret.gov.tr
Fatma Hilal YÜNEY (Mühendis) : 0312 204 92 96 e-posta:yüneyf@ticaret.gov.tr