HELAL AKREDİTASYON
14/10/2020 Çarşamba

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Sekreterliğinden alınan 07.10.2020 tarih ve 34221550-045.01-8681 sayılı yazı ile Helal Akreditasyon Kurumu’nun yazısına atıfla; ülkemizde faaliyet gösteren firmaların helal belgelerini helal akreditasyon konusunda ülkemizdeki tek resmi otorite olan Helal Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilmiş güvenilir belgelendirme kuruluşlarından almaları gerektiği hususu ile ilgili bilgilendirme yazısı gönderdikleri bildirilmiştir.

Yazıda ayrıca; son günlerde sosyal medyada yaşanan tartışmalara istinaden; Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) hukuken kendisine verilen yetki ve görevler çerçevesinde ülkemizde helal akreditasyon hizmeti sunmaya yetkili tek kurum olarak faaliyetlerini sürdürdüğü, kurumlarının İslam İşbirliği Teşkilatı çatısı altında yer alan İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsünün yayımladığı helal standartlarını benimsediği, bu standartlar uyarınca hem yerli hem de yabancı belgelendirme kuruluşlara helal akreditasyon hizmeti sunduğu ifade edilmiştir.

Helal uygunluk belgelerinin güvenilir olup olmadığının yetkili akreditasyon kurumunun gerçekleştirdiği denetimler neticesinde sağlandığı, kurumları tarafından akredite edilen belgelendirme kuruluşlarına ait sertifika ve kapsam bilgileri resmi internet sitelerinden (https://www.hak.gov.tr/helal-akreditasyon/helal-akredite-kurulus-arama)kamuoyu erişimine açık olarak yayımlandığı belirtilerek, ülkemizde faaliyet gösteren firmaların bu ve benzer sorunlarla karşılaşmamaları için helal belgelerini helal akreditasyon konusunda ülkemizdeki tek resmi otorite olan HAK tarafından akredite edilmiş güvenilir belgelendirme kuruluşlarından almalarının faydalı olacağı bildirilmiştir.

Üyelerimizin bilgi ve dikkatlerine sunulur.