8. AKŞEHİR KİRAZI KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ YOĞUN KATILIMLA GERÇEKLEŞTİ
HABERE AİT DİĞER FOTOĞRAFLAR
8. AKŞEHİR KİRAZI KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ YOĞUN KATILIMLA GERÇEKLEŞTİ
Tümünü İncele

Akşehir Kirazı’nı daha iyi tanıtmak ve üreticileri teşvik etmek amacıyla bu yıl sekizincisi düzenlenen Akşehir Kirazı Kültür ve Sanat Festivali kapsamında Akşehir TSO olarak En Güzel Kiraz Bahçesi Yarışması ve En Güzel Kiraz Yarışmasında ödül almaya hak kazananlara ödülleri Odamız tarafından verildi.

Akşehir Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa; Akşehir Kaymakamı Mehmet Türk, Garnizon Komutanı İkmal Binbaşı Hüseyin Karamanoğlu, Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Ender Kalkan, Ağır Ceza Mahkemesi ve Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Mustafa Başarı, AK Parti İlçe Başkanı Abdurrahman Çardakoğlu, MHP İlçe Başkanı Salih Akça, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bahri Karaman, İlçe Ziraat Odası Başkanı Aziz Bingül, Akşehir Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Doğru, bazı kamu kurum müdürleri, oda başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Akşehir Belediyesi Türk Halk Müziği Gurubu tarafından bir dinletinin sunulduğu programda daha sonra protokol konuşmalarına geçildi. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Bahri Karaman yaptığı açılış konuşmasında; “2018 yılında Akşehir Kirazı’nın direk ya da dolaylı olarak ihraç edildiği ülke sayısı Ege İhracatçıları Birliği’nin rakamlarına göre elli ikidir. Türkiye’nin kiraz ihracatı 79 bin 800 tondur. Akşehir Kirazı sayesinde 1960’tan beri yetiştiricilikte önemli bir ilerleme kaydedilmektedir. Elde edilen kirazın yaklaşık yüzde 80’i ihraç edilmektedir” dedi.

Belediye Başkanı Salih Akkaya da yaptığı konuşmada, bu yılki festivale 145 kiraz üreticisinin yarışmacı olarak katıldığına değinerek; “Yöremizde Akşehir Kirazı önemli bir gelir kaynağıdır. Biz de üreticilerimizi daha çok özendirmek ve teşvik etmek amacıyla 8 yıldır bu festivali düzenliyoruz. Birkaç yıldır da sadece ürün değil, en güzel kiraz bahçesi ödüllendirmesi de yapıyoruz. İlk festivallerimize 30 ila 40 üreticimiz katılırken, geçen yıl yüzün üzerinde bu yıl ise 145 üreticimiz bu yarışmamıza katıldı. Kiraz hasadının en yoğun olduğu dönemdeyiz. Şu ana kadar hem rekolte hem de fiyat iyi” diyerek herhangi bir doğal afet olmaması dileğinde bulundu. Başkan Akkaya konuşmasında özellikle kiraz, vişne ve çilek gibi ürünlerimize sahip çıkılması ve bu tür ürünlerin daha sık tüketilmesi gerektiğinin de altını çizdi.

Akşehir Kaymakamı Mehmet Türk ise Akşehir’in birçok önemli tarihi, kültürel ve doğal zenginliğe sahip olduğuna dikkat çekerek, bu değerlerin en önemlilerinden birisinin de Akşehir Kirazı olduğunu söyledi. Kaymakam Türk; “Festivalden iyi sonuçlar elde edeceğimizi düşünüyorum ve başta Belediyemiz olmak üzere emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından 145 üreticinin katıldığı Kiraz Yarışması ile En Güzel Kiraz Bahçesi Yarışması ödül törenine geçildi. S.Ü. Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ahmet Eşitken ve Dr. Muzaffer İpek, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Bahri Karaman ve İlçe Ziraat Odası Başkanı Aziz Bingül tarafından oluşan Yarışma Jürisinin, yarışmaya katılan üreticilerin ürettiği kirazlar arasından zorlukla yaptığı seçim sonucunda En Güzel Kiraz Yarışmasında birinciliği Mevlüt Topal, ikinciliği Necmettin Kılınç, üçüncülüğü ise İbrahim Gündüz kazandı. En güzel Kiraz Bahçesi Yarışmasında ise birincilik Atakent Mahallesi’nden Ekrem Sav, ikincilik Gölçayır Mahallesi’nden Şemsi Ubuz, üçüncülük ise Atakent Mahallesi’nden Tansel Doğan’ın oldu. Her iki yarışmada dereceye girenlere çeşitli para ödülleri verildi.
Festivale katkı sağlayan Sivil Toplum Kuruluşları ile Yarışma Jürisine plaket sunulmasının ardından hatıra fotoğrafı çekilmesiyle festival sona erdi.