AKŞEHİR TSO BAŞKANI AHMET EMİN MAKASCI ÇATALHÖYÜK MİLLİ TARIM ZİRVESİNE KATILDI
20/06/2019 Perşembe

Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Emin Makascı, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcı Mustafa Yaşar Özden ve Meclis Üyesi Mithat Teker ile ASKON tarafından düzenlenen Çatalhöyük Milli Tarım Zirvesi 2019 toplantısına katılım sağlandı.

Kısa adı ASKON olan Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği tarafından Konya’da düzenlenen Çatalhöyük Milli Tarım Zirvesinde yerli üretim, iklim değişikliği, kuraklık ve gıda savaşları görüşüldü.

Çumra Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Alagöz’ün konuşmasının ardından sözü Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Edip Yıldız aldı.

Edip Yıldız, "Hayvan Islahı Kanunun çıkartılması hayati önem taşımaktadır. Islah Birliklerinin isteği bu yöndedir. Birliklerin daha nitelikli ve aktif çalışmasına yönelik olacaktır, hayvancılığın teminatı olacaktır." dedi.

ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın da iklim değişikliği ve gıda savaşları gibi önemli konulara değindi. Aydın, "Ülkemizde kıtlık, yokluk yok. Bazı gıda ürünlerindeki artış nedeniyle her gün bu sektör üzerine konuşur olduk. Bu durum konunun önemini ortaya koymaktadır. Tarımda farkındalık oluşturacak yeni yaklaşımları en güzel şekilde kullanarak oluşturulacak yeni stratejileri yakından takip ediyoruz" dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı Selçuk Öztürk’te Konya Havzasının yaşadığı su sorununu bir kez daha dile getirdi. Öztürk, "Konya havzasının daha fazla suya ihtiyacı konusundaki çalışmaların hızlandırılmasının sadece şehrimiz için değil ülkemiz için de çok önemli olduğunu tekrar beyan etmek istiyorum" dedi.

Konya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Uzbaş ise Konya’nın tarımsal potansiyelini korumak için her türlü çalışmayı üstlendiklerini açıkladı.

Ardından kürsüye gelen Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tuna, "Türkiye son 16 yılda tarımsal hasılasını 53 milyar dolara taşıdı. Tarımsal hasılada Avrupa'da birinci, dünyada 7. konuma geldi. " bilgisini verdi. Bakan Yardımcısı Tuna, Eylül ayında gerçekleşecek olan Tarım Şurasına tüm paydaşları da davet etti.

Konya Valisi Sayın Cüneyit Orhan Toprak, "Bir taraftan kuraklık devam ediyor, bir taraftan ani yağışlar... Elimizi taşın altına koyarak bu gıda konusunda çok ciddi çalışma gerekiyor. Savunma sanayi kadar önemli. Çünkü insan beslenemediği zaman hayat bitiyor, bunun telafisi yok" dedi.

Hediye takdimlerinin ardından program moderatörlüğünü İrfan Donat’ın yaptığı oturumla görüşmeler devam etti.