AKŞEHİR TSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI AHMET EMİN MAKASCI YUNAKTA ÖĞRENCİLER İLE BULUŞTU
29/04/2019 Pazartesi

Yunakta öğrencilere neden meslek lisesini seçmeleri gerektiği hakkında bilgi vermek ve tecrübelerini paylaşmak üzere Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Emin Makascı, Başkan Yard. Mustafa Yaşar Özden, Yön. Kur. Üyesi Tacettin Akkuş, Meclis Üyesi Mithat Teker, Akşehir OSB Müdürü Murat Balaman ve Yunak Meslek Yüksek Okulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Kadir Öztaş’ın katılımıyla bilgilendirme semineri düzenlendi.

Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yön. Kur. Bşk. Ahmet Emin Makascı konuşmasında; bir ülke Sanayi ve teknolojisini geliştirip kalkındırmak istiyorsa bunun temeli mesleki eğitimi yani meslek liseleridir. Zaman içerisinde belli dönemlerle meslek liselerine gerekli önem verilmemiş olsa da geldiğimiz nokta sanayi ve teknolojinin gelişmesi için meslek liseleri bu ülkenin olmazsa olmazlarından olduğunu vurguladı.

Başkan Makascı konuşmasının devamında; sanayicilerimizin nitelikli ara eleman bulma noktasında sıkıntıları oldukları defalarca bizlere ilettiler. Sürekli olarak mesleki ve teknik okullarla toplantılar düzenledik. Sonuç olarak bu sıkıntıların bazı yerlere iletilmesi gerekiyordu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine meslek liselerinin sıkıntılarını dile getirdik. Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Odalar Borsalar Birliği, TOBB Ekonomi ve teknoloji üniversitesi arasında mesleki eğitim işbirliği Protokolü imzalandı. Piyasada talep gören niteliklere göre hazırlanan yeni ve dinamik bir mesleki eğitim modeline geçiyoruz. Bu kapsamda ilk etapta pilot çalışma olarak 81 il merkezinde 81 meslek lisesi protokol kapsamına alındı. İlerleyen dönemlerde ilçe merkezlerindeki meslek liseleri de bu programa dahil olacağını belitti.

Odalar ve Borsalarımız vasıtasıyla buralardaki mesleki eğitimin dinamik, sektörün ihtiyaçları doğrultusunda tasarlanması amaçlanıyor. Bu okullarda atölyeler ve laboratuvarlar kurulacak mevcut olanlar yenilenecek.  AR-GE ve Beceri tasarım Atölyeleri faaliyete geçirilecek.  Eğitim içeriklerini TOBB ETÜ desteğiyle hazırlanacaktır. Pilot çalışmalardan sonra da tüm il ve ilçelerde sistemin uygulanmasına başlanacaktır.

Akşehir TSO Başkanı Makascı, “meslek lisesi mezunları bitirdikleri bölüm ile ilgili herhangi bir işletmelerde işe başlamaları ve çalışmaları halinde işverene SGK desteği sağlamaktadır. Bu da meslek liseleri mezunlarını aranır hale getirmektedir. Şu anda sanayici arkadaşlarımızın işe eleman alırken ya Meslek Lisesi Mezunu ya da Mesleki Yeterlilik Belgesi olan kişileri tercih ettiğini vurguladı. Başkan Makascı, Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası olarak siz değerli öğrencilerin yanında olmaya devam edeceğiz. Bizi sizlerle bir araya getiren Yunak İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Mahmut İşcan ve Yunak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Mustafa Uyanık ve Yönetimine teşekkür ederim. Siz değerli öğrenci kardeşlerime de başarılı bir eğitim hayatı dilerim.”dedi.